Прянощі, спеції, приправи. Плутанина. Частина 1. Кардамон

кардамон: зелений, білий, чорний - фото "Найчастіше в Європі зустрічається
зелений, білий і чорний кардамон" – 
"Найчастіше у нас зустрічається
зелений, білий і чорний кардамон" – 
знайдіть дві відмінності в цих фразах про
відомі прянощі

Дві абсолютно правильні фрази, які в такому або дуже схожому вигляді часто зустрічаються на багатьох сайтах, присвячених прянощам і спеціям.
Одна відмінність знаходиться відразу: в Європі - у нас.
А ось друга ... білий - білий  :)
– Так в чому відмінність?! – здивуєтеся Ви.
Відмінність (плутанина) в тому, що білий кардамон, поширений в Європі (особливо в північній), і білий, який зазвичай продається у нас, – це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці :)
Білий кардамон Європи – це той самий зелений кардамон, але вибілений сірчистим ангідридом або природнім способом: за допомогою сонця й роси, в результаті чого смак прянощі стає м'якше із солодкуватим відтінком.
Подібну фразу Ви також можете зустріти на багатьох сайтах. Плутанина в тому, що при цій фразі часто можна побачити фото білого кардамону, що продається у нас. Але ж це зовсім не той білий, який отримують обробкою зеленого!
Білий кардамон, що зазвичай продається у нас, в Європі називають круглий або рідше білий круглий кардамон, він відноситься до іншого роду і є інший пряністю – найближчим родичем чорного кардамону.
Така плутанина виникла в силу декількох причин.
По-перше, про білий кардамон у нас чуло набагато більше людей, ніж його бачило, а колір круглого кардамону хоч і не білий, а світло-сірий з більш-менш явно вираженим коричневим відтінком, але ж і білий перець теж не зовсім білий.
По-друге, різні систематики рослин свого часу дали одну й ту саму назву білому круглому і зеленому кардамону - Amomum cardamomum.
По-третє, аромат і смак насіння круглого кардамону дуже близькі аромату і смаку насіння зеленого з трохи більш явним відтінком камфори. Тому на батьківщині застосовуються вони практично ідентично, але про це поговоримо в іншій публікації.
Повернемося до плутанини. Тепер між білим круглим і чорним кардамоном. І не стільки у нас, скільки в Європі і США.
Перше: на деяких англомовних сайтах можна зустріти абсолютно парадоксальне твердження, що чорний кардамон і білий круглий - це плоди однієї й тієї ж рослини. Іноді взагалі без будь-яких пояснень, іноді – з посиланням на аналогію: білий та чорний перець.
Друге: "сіамський кардамон" – одна з назв білого круглого – в деяких випадках приписується не йому, а чорному кардамону.
Ну, їм там хоч частково пробачити можна: білий круглий кардамон в Європі зустрічається не часто й особливого попиту не має (чому – це окрема цікава тема і ми плануємо повернутися до неї в іншій публікації). А про що думають ті, хто перекладає подібні матеріали?!
Хоча плутанина з кардамоном на цьому і не закінчується, але поки все...
Будь ласка, будьте уважні як при покупці білого кардамону, так і при його використанні в тому чи іншому рецепті.

© Лавка прянощів, 2012.   При передруці, копіюванні,
цитуванні, використанні матеріалу посилання обов'язкове. 


До змісту    На головну