Як купити якісну ваніль
Як й інші поки що рідкісні в нашій країні прянощі, найкраще ваніль купувати у продавця, якому Ви довіряєте. Однак, у будь-якому випадку слід запам'ятати кілька простих правил.
Якісна ваніль завжди темно-коричнева, майже чорна, м'яка, масляниста і блищить.
Якщо ванільна паличка з одного кінця сильно розплющена аж до розривів оболонки по лініях волокон, то купувати її можна. Але через втрату товарного виду коштувати така паличка має, звичайно, дешевше, ніж ціла.
Білий наліт, що зустрічається на ванілі, – це не цвіль, як дехто вважає, а дрібні кристалики натурального ваніліну, який виступив із ванільною палички в процесі її обробки. Так що витирати цей наліт немає ніякої необхідності, якщо Ви купили ваніль у надійного продавця.
Хоча дуже жорсткої залежності й немає, але в середньому чим товще паличка, тим більше в ній цінного насіння, а чим вона довша, тим вище в них концентрація натурального ваніліну.
Якщо ванільні палички світлого кольору, тверді, ламкі, потріскані, без характерного маслянистого блиску або розплющені по значній частині своєї довжини – значить, вони неякісні. Справедливості заради зазначимо, що шкоди від неякісних паличок приблизно стільки ж, скільки й користі, тобто практично нуль.
Зберігати ваніль слід у герметичній упаковці при прохолодній температурі (трохи нижче кімнатної). У такому випадку властивості прянощі не змінюються протягом кількох років. А ось найпростіший спосіб її зіпсувати – покласти палички в холодильник.
Наступна стаття серії – "
Скільки видів ванілі існує?"
© Лавка прянощів, 2012. При передруці, копіюванні,
цитуванні, використанні матеріалу посилання обов'язкове.
До змісту На головну