Скільки видів ванілі існує?
Зліва представлено квітку
Vanilla Pompona (Schiede 1829), яка вирощується виключно в Мексиці, Коста-Ріці та Панамі на висоті від 270 до 530 м над рівнем моря. У сучасній кулінарії сам по собі цей вид майже не використовується – стручки ванілі йдуть лише на виготовлення ванільного екстракту, як правило, кустарного виробництва і низької якості. Тому деякі кулінари цей вид орхідеї до їстівного взагалі не відносять.
У центрі – квітка
Vanilla Planifolia (Jacks. ex Andrews 1808), яка відома як
ваніль Бурбон. Є найпоширенішим у світі видом орхідеї. З Центральної Америки та прилеглих районів вона була вивезена європейцями на Мадагаскар, Індонезію, Індію та інші тропічні регіони.
Праворуч зображено квітку
Vanilla Tahitensis (J.W.Moore 1933). Цей вид є результатом схрещування
Vanilla Planifolia з
Vanilla Pompona (за іншими даними – з неїстивною
Vanilla Odorata) і відомий у світі як
ваніль Таїті, батьківщиною якого є Французька Полінезія. Зауважимо, що точно не відомо, чи було цей гібрид виведено штучно чи він випадково виник природнім шляхом. Деякі класифікатори рослин вважають
ваніль Таїті самостійним видом орхідеї, деякі - підвидом
Vanilla Planifolia.
Таким чином, у різних джерелах можна зустріти різну кількість їстівних видів орхідеї. Нами з міркувань зручності обрано варіант, коли
Vanilla Pompona считается несъедобным, а
ваниль Таїті – самостійним видом.
Наступна стаття серії – "
Ваніль Бурбон vs ваніль Таїті".
© Лавка прянощів, 2012. При передруці, копіюванні,
цитуванні, використанні матеріалу посилання обов'язкове.
До змісту На головну