Ваніль Бурбон vs ваніль Таїті

Як відомо, у ванільному стручку процентний вміст ванілі тим вищий, чим він довший. Хоча б з цієї причини вид Бурбон, який має в середньому довші стручки, ніж Таїті, є багатшим на ваніль. Однак, навіть при рівній довжині стручка ванілі у Бурбоні більше, швидше за все, тому, що Таїті – це гібрид, одним з прабатьків якого є вид з низьким вмістом ванілі.
Однак, цей же прабатько дав виде Таїті явно виражений фруктовий аромат і смак. Крім того, якщо смак ванілі Бурбон характеризують як довгий та соковитий, то смак ванілі Таїті – як вибуховий.
Ці відмінності між двома видами ванілі призводять до дещо різного їх використання в сучасній кулінарії:
у морозиво і десерти рекомендується додавати ванільні стручки Бурбон,
а у випічку і фрукти –Таіті.

Зауважимо, що наслідком незнання у нас зазначених відмінностей у смаку, ароматі та області застосування є практично повна відсутність ванільних стручків Таїті на внутрішньому ринку.
Ще однією причиною відсутності є те, що вартість ванілі Таїті на світовому ринку стабільно перевищує вартість стручків Бурбон, в окремі роки – у декілька разів. Обумовлена така відмінність у вартості двох видів тим, що район вирощування Таїті дуже обмежений.

При використанні ванілі в якості приправи до несолодким страв – жирного м'яса і птиці, деяким видам риби та морепродуктів – вибір виду ванілі робиться виходячи з бажаного органолептичного ефекту страви.

Наступна стаття серії – "Мадагаскарська ваніль vs індонезійська, індійська та ін."

© Лавка прянощів, 2012.   При передруці, копіюванні,
цитуванні, використанні матеріалу посилання обов'язкове. 



До змісту    На головну